Когато става дума за хора с лошо ЦКР – обикновено се прибягва до кредити от частни лица? Но дали това е единственият шанс за заем? Не! Има и други варианти, като кредит срещу обезпечение.

Хората са свикнали да се справят с най-различни трудности през целия живот. Един от проблемите, на които все още нямаме решение, е затрудненията с парите. Тенденцията при българина е да изкарва по-малко, отколкото харчи, което се превръща в сериозно главоболие.

Месец след месец изпитваме трудност и не можем да се справяме с разходите сами. Можем ли да твърдим, че имаме ниска финансова култура? Нещата са относителни при всеки. За повечето хора ситуацията стои по следния начин. Получават твърде ниски възнаграждения, като след разплащането на разходите остават със сума, която не стига за един приличен живот.

Другия случай, при който със сигурност можем да кажем, че хората са с ниска финансова култура е следният. Печелят достатъчно пари, но харчат твърде много за ненужни неща, които по-късно се оказват напълно излишни.
И в двата случая опираме до заем – от банка или небанкова институция. При банките всичко е ясно за взимането на кредит. Условията са доста по-стриктни, чакаме по-дълго време за одобрение, но сме сигурни, че няма да има измама, защото все пак това е държавна организация.

Докато при частните лица има съмнение, което не позволя да действаме свободно. Повечето хора се притесняват, че могат да бъдат измамени или клаузите по договора да не бъдат изпълнени. Все пак това е частно лице, което по никакъв начин не може да гарантира сигурни условия. По такъв начин разсъждават повечето хора за частните фирми, които отпускат заеми.

Всъщност нещата стоят по съвсем различен начин. Всяка фирма или институция за кредити минава през регистрация и държавно одобрение. Едва след това може да отпуска заеми, които вървят с договор, в който е описано всичко по сделката. Не мислете, че при небанковите учреждения нещата са незаконни и не изискват отговорно отношение. Клиентът трябва да бъде редовен в плащането и да няма забавяния. По същия начин кредиторната фирма трябва да спазва договора без да нарушава правата на клиента.

Ако по някакъв начин една от страните наруши договора, то ще носи последствия пред държава, определени в подписания документ. Така че не трябва да се притеснявате от частните лица. Единственото по-различно е условията и лихвите на кредити. Те варират в различните фирми и определено можем да твърдим, че са по-изгодни от банките.

Следващият път, когато се нуждаете от пари, не се колебайте да се обърнете към кредитна институция. Не ви трябват заеми от частни лица. Ще останете доволни от сумата и срока за връщане. Сами ще се уверите, че притесненията са били излишни и неоснователни.

Всичко е точно, ясно и прозрачно, няма място за тревоги!
друг кредит